Ragdoll cattery

de Ragdoll

Het karakter van een Ragdoll is over het algemeen rustig aanhankelijk vriendelijk, lief en volgzaam. Ragdolls zijn echt zeer sociaal en op de mens gericht. Ze zijn dan ook altijd bij hun baasje in de buurt. Vele Ragdolls zullen hun eigenaar opwachten bij de deur als deze weg is en hem vervolgens door het hele huis achtervolgen. Waar je ook bent, een Ragdoll is nooit ver van je zijde. Omdat de Ragdoll graag bij je in de buurt blijft, moet je altijd uitkijken waar je je voeten neerzet om niet op ze te stappen of over ze te vallen. Want ook een trap is een zeer aangenaam plekje en zoals gezegd: ze gaan niet voor je opzij.

Een Ragdoll wordt ook wel de HOND onder de katten genoemd. Ze kunnen worden getraind om te apporteren en je kunt ze aan een tuigje uitlaten

   

Omdat Ragdolls erg sociaal zijn worden ze eenzaam als ze te lang alleen zijn. Het is ook zeker niet aan te raden om ze alleen te houden als je vaak weg bent. De meeste Ragdolls liggen echter wel liever naast je of gewoon bij je als op je schoot. Als je hem echter oppakt en zelf bij je op schoot legt zal hij dit volledig accepteren, zich lekker nestelen en ontspannenZe zullen niet gauw "kattenkwaad" uithalen, je spullen kapotmaken en in je gordijnen gaan hangen. Een Ragdoll zit liever op de grond dan bovenop de kast (hoewel een toetsenbord van een computer natuurlijk wel een zeer aantrekkelijk plekje is om te slapen) Als je zorgt dat er een goede krabpaal voor handen is zal een Ragdoll deze absoluut gebruiken en je overigen meubels met rust laten

De halflange vacht van een Ragdoll is zo zacht als zijde. Ze klitten nauwelijks en een borstelbeurt van 5 minuten per week is voldoende om de losse haren eraf te halen. Ze hebben geen ondervacht hebben en verharen daarom relatief weinig. Ze hebben meestal langer haar rondom de nek en op de schouders.

      

De naam Ragdoll betekend letterlijk Lappenpop Ze zullen meestal ook echt verslappen zodra ze opgetild worden en zich helemaal ontspannen.

Ragdolls zijn rustig maar wel speels. Je doet ze een groot plezier door ze achter een laserlampje of een pluche speeltje aan te laten gaan. Door hun gemakkelijke en ook voor een kat tamelijk onderdanige karakter kunnen Ragdolls goed overweg met andere dieren in huis en hebben geen problemen met een wat kleinere huisvesting. Ze kunnen dan ook prima op een flat gehouden.

Omdat ze goed van vertrouwen zijn zou een Ragdoll met iedereen meegaan. Maar ze gaan ook niet opzij voor verkeer en om deze reden moet je een Ragdoll absoluut niet vrij buiten laten lopen. Ze waarderen het echter absoluut als ze naar buiten kunnen in een kattenren of een afgesloten tuin.

    

Een Ragdoll heeft een fors postuur. Poezen wegen meestal tussen de 4 en 6 kilo, en katten tussen de 7 en 10 kilo. Dit maakt ze tot drie keer groter dan 'normale' katten .Ragdolls groeien langzaam en het duurt ongeveer 3 tot 4 jaar tot ze volwassen zijn.

 

Ragdolls zijn groot gespierd en grof gebouwd, met een krachtige borst en grote schouders. De ogen zijn groot, amandelvormig en altijd blauw. Een donkere kleur blauw heeft de voorkeur. De oren zijn groot en rond van vorm en wijzen iets naar voren. De staart is  vol en lang.

            De Tekening

Alle Ragdolls zijn "gepointe" katten, waarmee bedoeld wordt dat hun gezicht, oren, poten en staart donkerder zijn dan de rest van hun lichaam. De kittens worden wit geboren, en na 10 dagen wordt langzaam de kleur en het patroon zichtbaar. Ragdolls worden donkerder met de jaren, en jonge katten hebben meestal het grootste contrast tussen de points en hun lichaamskleur. Er zijn 3 standaard patronen en vier basis kleuren. Er zijn ook nieuwe, niet-traditionele kleuren en patronen en meer die nog ontwikkeld worden. Dit gebeurd door het fokken met andere rassen en oude originele Ragdoll lijnen. Dit zijn onder andere tortie points, lynx points, zilver & crème points, rood(red)/flame points, vaste kleuren (geen points) en andere oog kleuren. Dit is echter nog erg uitzonderlijk en experimenteel, en lynx point, red point and tortie point komen van deze kleuren het meeste voor. Er zijn op dit moment nog maar een paar katten verenigingen die deze variaties accepteren, maar uiteindelijk zullen ze meer gemeengoed worden

           

Standaard kleuren

      

Seal

Points zijn donker bruin. De lichaamskleur kan variëren van crème tot warm bruin.


Chocolate

Points zijn licht melk chocolade van kleur. De lichaamskleur kan variëren van ivoor tot crème


Blue

Points zijn licht blauw tot zilver blauwgrijs. De lichaamskleur is ivoor tot blauwig wit.

     

Lilac

Points variëren van ijzig grijs tot paars beige. Hun lichaamskleur heeft een warme magnolia gloed.